Glazen omheining voor vijver en zwemvijver

Je vijver beveiligen… niet verplicht, wel verstandig

In Frankrijk zie je zelden of nooit een omheinde vijver. Dat is vreemd, want er staan wél omheiningen om alle zwembaden. Dit heeft te maken met de strenge regels voor de beveiliging van zwembaden, opgelegd na enkele dodelijke verdrinkingen (vooral van kleine kinderen) in particuliere zwembaden. In de strikte Franse norm AFNOR NF P90-306 staat heel nauwkeurig beschreven hoe de beveiliging van een zwembad geregeld moet zijn. Bijvoorbeeld met een goedgekeurd alarmsysteem of met een houten, metalen of glazen omheining rond het zwembad. Maar het gekke is alleen, dat diezelfde norm niet geldt voor vijvers.

Zwembaden en zwemvijvers in Nederland

In Nederland zijn minder huizen met zwembaden, simpelweg omdat hier minder ruimte én minder zon is. Maar zwembaden zijn wel in opkomst. Naast de traditionele ‘harde’ ingegraven zwembaden kiezen mensen ook vaak voor een zwemvijver. Zo’n zwemvijver of ‘natural pool’ is een natuurlijk uitziende vijver, al dan niet met een slim verstopte betonnen zwembak en een biologisch plantenfilter. Het lijkt net een gewone vijver, maar het is een zwembad.

Glazen omheining voor vijver - zwemvijver gezien vanaf het terras, afgescheiden en beveiligd met een glazen wand
Nagenoeg onzichtbaar, maar super veilig – glazen omheining voor zwemvijver

Natuurlijke zwemvijver met glazen omheining

Wie kiest voor een zwemvijver en tegelijk ook de veiligheid van (bezoekende) kinderen wil garanderen, heeft een probleem. Heb je een mooie natuurlijke zwemvijver, keurig geïntegreerd in de tuin, komt zo’n lelijke houten of metalen hekwerk de illusie bederven! Hoe bewaar je het uitzicht op een natuurlijke waterpartij in je achtertuin zonder in te boeten aan veiligheid? Voor zwemvijvers meer nog dan voor gewone zwembaden loont het om te kiezen voor een glazen vijver-omheining. Een professioneel geïnstalleerde glazen wand rond de vijver is nagenoeg onzichtbaar waardoor de grens tussen de tuin en het natuurzwembad veel minder in het oog springt. Het loont de moeite om in een vroeg stadium – dus al tijdens het ontwerpen van de zwemvijver – in overleg te gaan met een erkende installateur van glazen zwembadbeveiliging. Neem hiervoor gerust contact op met Ammonite Design.

Elke vijver een glazen omheining? Niet in Frankrijk.

Zoals gezegd geldt in Frankrijk voor elk zwembad dat een beveiliging verplicht is. Dus ook bij ‘piscines biologiques’ zoals de zwemvijvers daar heten. Maar voor gewone vijvers geldt die verplichting niet! En de grens tussen vijver en zwemvijver is lastig te trekken. Wanneer houdt een bassin gevuld met water op een vijver te zijn en wordt het een zwemvijver? Er bestaan immers ook zwemvijvers die eigenlijk gewoon vijvers zijn, maar dan voorzien van een pomp en een biofilter (een separaat ondiep stuk vijver met speciaal geselecteerde planten waar het water ingepompt wordt en doorheen sijpelt, schoon terug de vijver in). De wet voorziet niet in dit onderscheid. En de staat wil ook niet de verplichting in het leven roepen om élke vijver en elk meertje te beveiligen. Dan botsen ze direct met de boeren die vaak een flinke vijver op hun land hebben als waterreservoir.

Wanneer een omheining om de vijver?

Wat ons betreft maakt het niks uit of je een gewone vijver of een zwemvijver in je tuin hebt. Of een sloot of gracht langs je terrein! Zodra er ook maar het geringste risico is dat kinderen, aangetrokken door het spiegelde water en al het spannends eromheen, erin kunnen vallen en verdrinken, moet je eigenlijk gewoon zorgen voor beveiliging. En als je dat dan doet, en je wilt niet dat je uitzicht bedorven wordt door een lelijk hekwerk, kies dan voor een glazen omheining.

ALTIJD een omheining om de vijver!

Of je nu kiest voor een luxe hardglazen omheining of een goedkoper houten of metalen hekwerk, wij willen wij graag een lans breken voor de beveiliging van elke vijver. Want wát de Franse of Nederlandse wet ook zegt, de veiligheid van onze kinderen (inclusief de kinderen van de buren en bezoekers) is onze verantwoordelijkheid.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
WhatsApp
RSS