Hoe kun je het beste een zwembad omheinen of afschermen?
Vraag het onze specialisten!
Na ziekten en verkeersongevallen is in Europa verdrinking de derde doodsoorzaak voor kinderen onder de 12 jaar. Nederland doet het in deze akelige statistiek redelijk goed omdat wij minder privézwembaden hebben dan bijvoorbeeld Frankrijk en omdat in ons waterrijke landje het zwemonderwijs uitstekend is georganiseerd. Desondanks verdrinken er elke jaar weer meerdere kinderen, vooral kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen, in een zwembad bij hun eigen huis of bij vrienden of kennissen. Ze zijn éven aan het toezicht ontsnapt, in een onbewaakt ogenblik naar buiten gekropen, of in het water gegleden terwijl iedereen gezellig met iets anders bezig was. Een paar minuten onoplettendheid is voldoende voor een dramatische afloop.
Zwembad omheinen met hekwerk op norm
Het mag duidelijk zijn dat het de moeite loont om je zwembad te beschermen. Dat hoeft overigens helemaal niet per se met luxe glazen wanden zoals wij die verkopen. Een gewoon houten of metalen omheining is ook goed. Als je maar zorgt dat het hoog genoeg is, goed afsluitbaar, stevig, en niet makkelijk te beklimmen.
Dus géén horizontale planken, want dan kun je net zo goed een ladder tegen het gek zetten. Bedenk dat al die kleurige speeltjes en het flikkerende water achter de palissade een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen op peuters, die bovendien vaak tot indrukwekkende klauterprestaties kunnen komen. Al dan niet met behulp van een naar het hek gesleepte terrasstoel, bierkrat of bobby-car. Het beste kun je kijken of de aangeboden zwembadomheining voldoet aan de strenge Franse AFNOR-regelgeving. Dan weet je zeker dat je onneembare verdedigingswal bij de eerste de beste gelegenheid omwaait of geslecht wordt.
Uitrolbaar dek of alarmsystemen
Sommige mensen houden niet van hekken of omheiningen en dat is ook best te begrijpen want het blijft natuurlijk een barrière en soms moet je een stukje omlopen naar het poortje. Die mensen kiezen dan voor een alternatief voor een omheining rond het zwembad. Bijvoorbeeld een dekzeil of een perifeer of plonsalarm. Belangrijke nadeel van dit soort hulpmiddelen is dat je al gauw geneigd bent de pool cover opengerold te laten. Niemand rolt zo’n ding dicht tussen twee zwemsessies in. Hooguit ‘s avonds, om het water warm en schoon te houden. Maar ja, dan heeft zo’n beveiliging natuurlijk geen enkel nut. Het gaat juist om die momenten tussen het zwemmen door, de onbewaakte ogenblikken, wanneer er niemand bij het bad is om de kids eruit te halen. Voor een alarm geldt hetzelfde. Een perifeer alarm is een onzichtbaar hek, waarbij infraroodstralen tussen paaltjes lawaai gaan maken als ze onderbroken worden. Een plonsalarm gaat af als er iemand of iets in het water valt. Maar wat gebeurt er in de praktijk? Dan staan die alarminstallaties overdag gewoon uit, want anders gaan ze om de haverklap af, met alle lawaai van dien. Net als de pool cover zijn alarminstallaties allen nuttig als ze áltijd aan staan. En in de praktijk werkt dat gewoon niet.
Kortom, de veiligste manier is een zwembad omheinen met een houten, kunststof, metalen of glazen omheining. En dan liefst met een of meer zelfsluitende poortjes, die bovendien zijn voorzien van een kindveilige vergrendeling aan de binnenkant.
Je zwembad omheinen of je terras afschermen?
Overigens, wie denkt aan een omheining rond het zwembad, denkt vaak precies dat: een omheining helemaal rondom het zwembad. En natuurlijk geldt voor zwembadomheiningen: hoe langer hoe duurder. Maar een complete omcirkeling hoeft vaak helemaal niet. Je kunt de kwestie ook omdraaien en een omheining voor je terras zetten. Je houdt zo de kinderen niet buiten het zwembad, maar binnen het droge. Soms ook kun je strategisch gebruik maken van beplanting. Bijvoorbeeld met de Doornroosje-strategie, door een dichte, prikkelende haag te planten aan een of twee zijden van het zwembad. Een goed onderhouden sleedoorn (prunus spinosa) bijvoorbeeld, is genoeg om zelfs de meest vasthoudende indringer tegen te houden. En mocht je nóg meer zekerheid willen, ook wat betreft huisdieren, plant dan tussen je sleedoorn ook wat paaltjes met prikkeldraad circa 20cm boven de grond. Doe je dat vroeg genoeg, dan groeien de struiken er om- en doorheen, zodat je er niks van ziet.
Laat ons je adviseren
Wil je meer weten over de slimste manier om je zwembad te omheinen? Neem dan contact op en stuur ons je adres plus een situatietekening of schets van je huis en tuin, met je eigen ideeën over de beste manier van beveiligen. Wij kijken graag met je mee en kunnen je adviseren over de beste manier om jouw zwembad veilig te maken voor alle gebruikers, inclusief de kinderen en huisdieren in en rond jouw huis en tuin. Met onze eigen glazen omheiningen, óf met een andere hekoplossing.