Glazen wanden en afsluitingen voor zwembadbeveiliging. Made by Ammonite design

Ammonite Design is een Britse onderneming opgericht door Andy Wigley, een ingenieur die zó verontwaardigd was over de vele verdrinkingen van kinderen in privé-zwembaden, dat hij besloot zelf een sluitende oplossing te bedenken. Een oplossing die niet per se de goedkoopste is, maar wel de veiligste. En gelukkig voor de zwembadbezitters, waarschijnlijk ook de mooiste zwembadbeveiliging : stevige wanden met afsluitbare poortjes van dik veiligheidsglas.

Waarom glazen zwembadbeveiliging?

Andy heeft er écht over nagedacht en kan er dan ook uren over praten. De voordelen van glas vallen vooral op als je het afweegt tegen de nadelen van alle andere oplossingen voor de beveiliging van een zwembad:

Elektronische bewegingsmelder met alarm

Een zwembadbeveiliging met een apparaat dat in het water drijft of aan de wand is bevestigd en dat reageert op waterbewegingen. Zodra een kind in het water valt, gaat het alarm af. Nadeel van deze systemen is dat ze nogal eens een vals alarm geven, bijvoorbeeld bij een windvlaag of als er iets anders in het water valt. Ook moet je het alarm steeds verwijderen of uitzetten als het zwembad gebruikt wordt, en weer terugplaatsen of inschakelen als iedereen klaar is met zwemmen. In de praktijk betekent dit meestal dat het alarm al na een paar dagen ongebruikt ergens in een hoekje staat, of alleen ingeschakeld wordt als er echt niemand wil zwemmen. En dan is er geen enkele beveiliging voor een nieuwsgierige dreumes die een bal uit het water wil halen.

Zwembadbeveiliging met Infrarood passage-alarm

Deze beveiliging bestaat uit een aantal palen die onzichtbaar met elkaar verbonden zijn met infrarood lichtstralen op circa 20 cm en 45 cm hoogte. Het is als het ware een onzichtbaar hek. Als iemand of iets de straal onderbreekt, gaat het alarm af. Helaas gebeurt dit dus ook als er een dier of volwassene de straal onderbreekt. We zien in de praktijk vaak dat mensen ook dit systeem na verloop van tijd uitschakelen en vergeten weer aan te doen, zeker op drukke dagen als er steeds mensen in en uit het zwembad gaan.

Hekwerk rondom zwembad

Er bestaan veel verschillende hekken en balustrades rond zwembaden. Dit is op zich een prima oplossing en – toegegeven – goedkoper dan een glazen wand. Alleen zijn die hekken wel vaak erg lelijk. En als ze van hout of metaal zijn, belemmeren ze ook (deels) het zicht op het zwembad. Terwijl de allerveiligste manier om kinderen te laten zwemmen toch nog altijd continue supervisie is.

Zwembadoverdekking en rolluiken

Een solide rolluik dat het zwembad geheel afsluit is een prima zwembadbeveiliging tegen verdrinking. Het voorkomt immers dat het kind überhaupt te water kan raken! Alleen hier speelt opnieuw het praktische bezwaar dat er geen beveiliging is zolang het rolluik open is. Dus op mooie dagen is het water gewoon continu onbedekt en dus onveilig.

Zwembadbeveiliging met een glazen omheining en een goed afsluitbaar hekje

Glazen omheiningen

Je begrijpt… nu volgt reclame voor glazen wanden als zwembadomheining. En dan specifiek de glazen wanden van Ammonite design. Glas is de meest esthetische oplossing voor je zwembadbeveiliging, want je kijkt er dwars doorheen, zodat je altijd kunt genieten van vrij zicht op je zwembad. Dit betekent dus ook dat je spelende kinderen continu in de gaten kunt houden, ook als ze best al heel aardig kunnen zwemmen, of als ze ‘veilige’ vleugeltjes om hebben. Glazen wanden staan altijd ‘aan’ en iedereen kan lekker gaan zwemmen wanneer ze maar willen zonder dat er een alarm af gaat. Het glazen toegangspoortje is voorzien van een kindveilige sluiting, dus als je het achter je dicht doet, kan een enkel kind bij het water komen. Natuurlijk, je moet nog steeds oppassen, en bijvoorbeeld geen lichte plastic stoelen of krukjes rond het zwembad zetten die kinderen kunnen gebruiken als ‘opstapje’ om toch over de glazen wand te klimmen. Bovendien maak je er een gewoonte van om geen speelgoed binnen de omheining te laten slingeren, zodat er geen verleiding is om dat even te gaan halen. Met andere woorden… beveilig je zwembad zo goed mogelijk, liefst met onze mooie, sterke en duurzame oplossing, maar blijf tóch altijd alert voor de veiligheid van je kostbaarste bezit.

Meer weten over glazen schermen en omheiningen voor uw zwembadbeveiliging? Neem contact met ons op!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
WhatsApp
RSS