Glazen omheining – voordelen en nadelen

Heb je een mooi uitzicht dat je niet wilt blokkeren met een ondoorzichtige omheining? Of wil je op een onopvallende manier je zwembad goed beveiligen? Dan is een glazen hek een prima optie. Een glazen afscheiding is echter zeker niet de goedkoopste oplossing. Sterker, een zogeheten ‘glass fence’ is een flinke investering. Het is dus de moeite waard om eerst goed na te denken over de nadelen en voordelen van een glazen omheining of balustrade.

De voordelen van een glazen omheining

Glas geeft ruimte

Of je nu een grote tuin hebt of je moet je behelpen met een balkon, glazen omheiningen of balustrades laten de ruimte groter lijken. Je kunt dit effect nog versterken door de glazen hekken zo neer te zetten dat ze niet per se op een grens van een gazon of terras staan. Dat de ondergrond er optisch onderdoor loopt, waardoor de glazen hekken de ruimte niet lijken te begrenzen.

Glas biedt uitzicht

Glazen omheining op ene terras voor prachtig uitzicht

Als je een mooi uitzicht hebt, is het bijna zonde om dit te beperken met een ondoorzichtige balustrade of grensafscheiding. Een mooi vergezicht is een belangrijke meerwaarde voor een woning. En dat mag je rustig letterlijk nemen, want een vergezicht kan de waarde van een pand zomaar met tienduizenden euro’s doen stijgen. We zien daarom vaak dat mensen met een mooi uitzicht vanuit een woonvertrek dit niet willen blokkeren met een ondoorzichtig tuinhek. Een glazen wand is dan een prima alternatief. Overigens is de transparantie van glas ook een belangrijk voordeel bij zwembadafscheidingen, omdat je door de omheining heen eventueel in en rond het water spelende kinderen in de gaten kunt houden. Wel zo veilig!

Glas is duurzaam

In het gloeiend hete Zuid-Europa of in de vrieskou van de Zwitserse Alpen… glazen omheiningen gaan een leven lang mee. Glas is duurzaam. Je ziet het ook aan glazen objecten in musea, die ook na eeuwen nog niets van hun glans verloren hebben. Modern veiligheidsglas is nagenoeg onverwoestbaar, zeker in combinatie met een roestvrijstalen bevestiging. Dit maakt glazen omheining ook tot een uitstekende keuze voor gebruik rond zwembaden. Chloor, zout, zonnebrandolie… een glazen omheining verbleekt nergens van.

Glas is makkelijk schoon te maken

Glas dat stoffig is geworden kun je makkelijk reinigen met een tuinslang. Wil je echt een streeploos resultaat of zitten er hardnekkige vlekken op, gebruik dan een zachte spons en een trekker, plus eventueel wat schoonmaakazijn in het water. Overigens kun je in sommige autowasboxen tegen een kleine betaling een jerrycan osmosewater tappen. Dit water is van alle verontreinigingen en kalk ontdaan, waardoor het 100% streeploos opdroogt.

In glas kun je niet klimmen

Voor zwembadbezitters in onder meer Frankrijk en Australië is een van de belangrijkste redenen om voor glas te kiezen de strenge regelgeving voor zwembadbeveiliging. Een van de voorwaarden voor een veilige omheining is dat het hek niet overklimbaar mag zijn. Hekken van gaas of van hout zijn dat vaak wel, waardoor kinderen die écht vastbesloten zijn om eroverheen te komen, daar vaak in zullen slagen. Een glazen wand geeft kinderhandjes en -voetjes geen grip en is daardoor extra veilig.

Nadelen van glazen omheiningen

Johan Cruijff zei het al: “Elk nadeel heb zijn voordeel.” Of omgekeerd. Maar inderdaad kleven er ook enkele nadelen aan glazen omheiningen.

Glas is te transparant voor dieren

Uw huisdieren hebben gauw genoeg door waar de glazen omheining staat. Dat is een kwestie van even laten zien. Maar vogels en insecten ontdekken het glas soms pas als het te laat is en vliegen er tegenaan. Hoe vaak dat gebeurt, hangt af van de omstandigheden. Als u vlak bij een bos of een kersenboomgaard woont, vliegen er meer vogels en bijen rond, en zullen er dus ook vaker ongelukjes gebeuren. Wij adviseren in ieder geval onze klanten om geen vogelvoer uit te delen in de buurt van een glazen omheining, en om vogelhuisjes strategisch op te hangen. Of om eventueel wat vogelstickers te plakken. Al is dat niet altijd de meest fraaie oplossing. En bedenk, een glazen wand rond een zwembad kost misschien wat vogellevens, hij spaart ook de levens van bijvoorbeeld egels, die niet meer in het water kunnen vallen. En – het allerbelangrijkst – glazen schermen sparen levens van kinderen: een glazen afscheiding met een afsluitbaar poortje is de allerbeste zwembadbeveiliging.

Vuil is aan beide kanten zichtbaar

Een metalen of houten schutting of balustrade zie je vaak maar van één kant. Een glazen afscheiding is doorzichtig dus eventuele vervuiling is vanaf beide kanten zichtbaar. Hou bij plaatsing van uw glazen omheining rekening met dit effect, en laat voldoende ruimte om ook de andere kant te kunnen reinigen.

Glas kan krassen

Je moet echt je best doen, maar zelfs het allerbeste, allersterkste glas kan krassen. Bij een glazen omheining, in de buitenlucht en in de zon, zie je dat ook meteen. Let dus op met schoonmaken, gebruik geen schuursponsjes of scheermesjes bij het verwijderen van vlekken. Zeker niet bij vogelpoep, want daar kan ook wat zand in zitten, met mogelijk schurende werking. Tip: vraag uw leverancier om een stuk testglas dat u bijvoorbeeld in een schuur kunt bewaren. Twijfelt u over de schuurkracht en krasvastheid, test dan uw schoonmaakmiddel op dit stuk glas, en niet op uw glazen omheining.

Glazen omheiningen zijn duur

Nou ja, duur, duur… wat is duur? Inderdaad zijn er goedkopere oplossingen dan een glazen scherm of balustrade. Maar afgezet tegen de prijs zijn de voordelen van een glazen omheining toch niet mis. Uw omheining blijft er jarenlang uitzien alsof hij gisteren geïnstalleerd is en biedt belangrijke meerwaarde aan uw woning en zwembad. De soliditeit, de duurzaamheid en de esthetische kwaliteiten – en bij zwembaden de sterk toegenomen kindveiligheid – maken een glazen omheining tot een waardevolle investering.

Meer weten? Neem contact op!

Hebt u zich verdiept in de nadelen en voordelen van een glazen omheining en wilt u inderdaad de stap tot aanschaf overwegen, dan maken wij graag een offerte voor u. Neem direct contact met ons op!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
WhatsApp
RSS